Yok canım demeyin, ben hiç böyle hissetmem demeyin..Yemezler:)
Valla sizi bilmem, şu yukarıdaki tarifi gönlümün derinliklerinden yazdım, zira benim başıma sıkça geliyor:)
Misafirlikteydik.Didi'lerde ev keyfi yapıyoruz. Biz dedikodudayız, adamlar vu vuuu uçak uçuruyor. Meliko ders çalışıyor. Dışarısı soğuk. Adamlar acıktı. Ne yesek, sipariş mi versek.Dışarı mı çıksak falan filan derken. Dedim Didi, var mı mayan, unun, sütün.. Başka neyin var? Açtık dolabı.Tespitler yerinde. Eee ne duruyoruz.. türkü gibi oldu.. PİZZA YAPSANA .. PİZZA YAPSANA :)
Baş kalfa Didi malzemeleri verdi, ben oracıkta yoğurdum.Tepsiye azcık yağ sürüp hamuru döşedim. Üzerine de aşağıda yazacağım sostan koyduk. Didi doğradı, ben serptim.Evde ne varsa pizzası oldu :)
Ne demişler el çabukluğunda marifet..Vu vuuuu uçak uçuran adamlar hanımları ile gurur duydu:) Meliko yuppi dedi..Yanına da bir kocaman salata.Afiyetle yedik.
Buyrun pizzanın hamuru ve sosunun tarifi. Üzerine artık Allah ne verdiyse, o size kalmış:)
Hamur:
- 1 su bardağı süt
- 1 paket yaş maya
- 1 çay bardağından az sıvıyağ
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı ılık su
- 4 su bardağı un (kıvam önemli, ununa göre değişir, ele yapışmayacak şekilde olması gerekir)
Hamurunu yoğurmak için 1 bardak sütü kaynatmadan hafifçe ocakta ısıtıyoruz. Elimizi yakmayacak kıvama gelince mayayı sütle karıştırıp iyice eritiyoruz. Unu çukur bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortasına erittiğimiz mayayı, sıvıyağı, ılık suyu, şeker ve tuzu ekleyip fazla mıncıklamadan hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
Kıvamını bulan hamurun üzerini örtüp, mayalanmaya bırakıyoruz. (Hızlı işlem için kalorifer üzerini öneririm)
Hamur mayalanırken biz sosunu hazırlıyoruz.
Sos:
- 3-4 adet domates
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- Varsa 1 tatlı kaşığı biber salçası
- sıcak su
- ketçap (tatlı bir tat veriyor)
- karabiber-tuz-kekik
- rende parmesan (yoksa kullanılmayabilir)
Domatesleri rendeleyip sosu yapacağımız tencereye alıyoruz. Zeytinyağını da ilave edip domatesleri pişirmeye başlıyoruz. Salçaları ekliyoruz. Biraz ketçap ilave ediyoruz. Baharatlarını katıp bir miktar sıcak su ile sulandırıyoruz. Son olarak parmesanı ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.
Hamurumuz mayalanınca tepsiyi yağlayıp hamuru döşüyoruz. Üzerine hazırladığımız sosu yayıyoruz. Sosun üzerine bolca rendelenmiş kaşar peynir serpiyoruz ve ne malzeme varsa pizzamızı oluşturuyoruz.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kenarları kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkartmadan evvel hamuru kontrol etmekte fayda var.
Keyifle ve afiyetle,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder