27 Ekim 2013 Pazar

EVDE KEFİR yapmak ayrı bir keyifmiş.

4 Aydır bizim evde her gün kefir mayalanıp tüketiliyor.  Belki i çiniz de kefir mayalamaya yeni başlayanlarınız vardır.  Belki de mayalamayı düşünenleriniz. Geçen bu dört ayın deneyimlerimi, kefirin faydalarını anlatmak istiyorum bu gün.

Öncelikle yararlarından bahsedelim mi ne dersiniz?
**Kefir muhteşem bir prebiyotik kaynağıdır.
**Sindirim sistemini güçlendirir.
**Antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutar.
**Besinler ve barsaklardaki emilim sağlayıcı yüzeyler açısından patojen mikroorganizmalarla yarışarak mukozal adezyonlarını ve beslenmelerini önler.
**Antitoksin üretir( zararlı toksinleri yok eden madde )
**İmmün fonksiyonları güçlendirirler.
**Gastrointestinal sistemi enfeksiyonlardan korurlar.
** Allerjik reaksiyonlardan koruyucu özellik taşırlar ve alerjik koliti önler.
**Antioksidant ( kanser karşıtı ) özellik gösterirler.

Nasıl tüketire gelin ce…..
*Ayran tadını andırdığı için ister sade ister yemeklerle,
*Sabah kahvaltısında 4 kaşık yulafa 10 adet badem biraz kefir. İşte sağlıklı bir kahvaltı.
Eğer kefirin tadını sevmediyseniz sevdiğiniz bir meyve ile birlikte 1 çay kaşığı vanilyayı kefirle karıştırıp tüketebilirsiniz.
Şimdide kefirin mayalanmasını anlatalım mı?
Öncelikle Malzemelerimizi ayarlayalım. Bunun için en önemli malzeme kefir mayası. Nereden bulurum demeyin. Artık aktarlarda bile satılıyor. Birde üniversitelerin gıda bölümlerinden temin edenler olmuş benden söylemesi.
Ayrıca  kefir mayalamanın püf noktalarından bahsedeyim. Hijyen çok önemli. Tüm malzemeler güzelce yıkanıp bol su ile çok iyi bir şekilde durulanmalı. Kefir canlı bir organizmadır ve küstürmeye gelmez.
Kesinlkle metal hiçbir malzeme kullanılmamalı. Tüm malzemeler ahşap, plastik gibi malzemelerden oluşmalıdır.
Kefiri eğer mayalayamayacaksanız Yine cam bir kavanoza alıp üzerini geçecek kadar klorsuz su ilave edip buzdolabının kapağında iki ay saklayabilirsiniz. Süt ile birlikte derin dondurucuda saklayanlar varmış ama ben denemediğim için bir şey söyleyemeyeceğim.
MALZEMELER
Süzgeç.
Derin bir kap.
Cam kavanoz.
Tahta kaşık.
Tabi ki kefir mayası.
Süt.

***Kefiri ilk defa mayalayacağımızı farz edip anlatmaya başlıyorum.
Öncelikle kefiri süzgecimize alıyoruz. Akan suyun altında güzelce çok da zedelemeden yıkıyoruz. Burada tahta kaşıktan yardım alınabilir.

Yıkadığımız kefir tanelerini cam bir kavanozun içine kaşık yardımı ile aktarıyoruz. Kavanozu mümkünse cam kapaklı olanlardan seçin.
Kavanozdaki kefirin üzerine süt döküyoruz. Burada önemli olan öncelikle kefirin üzerinin süt ile kapanması. Bir de evdeki kişi sayısı. Eğer ev hanesi kalabalık ise sütü daha fazla da koyabilirsiniz. 1 lt süt için 15-20 gr kefir tanesinin yeterli olduğunu unutmayın. Sütü daha az koyabilirsiniz ama bu oranıaşmamaya gayret gösterin. Zaten siz onlara baktıkça kefir taneleri çoğalıp artacaklar. Sizde konu komşuya, eşe-dosta dağıtıp mutlu olacaksınız.
 
Süt ile doldurduktan sonra ağzını kapatıp eğer bulunduğu ortam soğuk ile kavanozun etrafı bir mutfak havlusuna sarılıp güneş görmeyen bir köşeye kaldırılır. 24 saat veya 48 saat mayalandırıla bilir. Eğer 24 saat mayalarsanız kefir biraz daha tatlı olur. Ben bir kere denemek için 48 saat beklettim. Çeok da ekşi değil di ama günlük yapıldığında daha bir tatlı olduğu kesin. Hem her gün kefir tüketmek ayrıca bir keyif. 
24 saat sonra ki görüntü.
24-48 saat sonra. Hangisini tercih ettiyseniz. Kavanozu tezgâha alalım. Derin bir kabın üzerine süzgeci oturtalım. Kavanozdaki mayayı süzgece dökelim. Çeşmeyi çok kısık açıp kefiri çeşmenin altına alıp tahta kaşık ile yavaş hareketler ile karıştırarak kefirin üzerinden ayranın akıp bir alttaki kaba akmasınısağlayalım.
 
Ayranı akıttıktan sonra süzgeci bir kenara alıp ayranıbardaklara bölüştürüp isterseniz biraz soğuması için buzdolabına kaldıralım. Veya direk tüketelim.
Kefir kavanozunu güzelce yıkayalım.
Süzgeçteki kefiri yine suyun altına alıp bu sefer suyu bolca açıp kefir tanelerini çok iyi yıkayalım. Ve mayalama işlemine başlamak için kavanoza alalım. Üzerini geçecek kadar süt koyup tekrar sarıp kaldıralım. İşte hiç zor değil değil mi?
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder