8 Nisan 2013 Pazartesi

ZAHTER SALATASI (KEKİK SALATASI)...

Geçen hafta Feshane'de düzenlenen Antakya günlerini ziyaret ettik. Biraz kalabalık olmasına rağmen her yerini gezip alışverişimizi yapabildik. Antakya mutfağını bilenler bilir oldukça zengindir. Özellikle de mezeleriyle çok ünlüdür. Taze zahteri görmüşken alalım dedik. Ertesi gün hemen salatası yapıldı. Ben kendisiyle ilk olarak ana vatanı olan Antakya'da tanışmıştım. Yoğun aromasından dolayı herkesin seveceği bir lezzet değil ama ben sevmiştim. Olur da bir yerde yeyip hoşuna gidenler için tarifini paylaşayım istedim :)
Zahter oldukça da faydalı bir besin kısaca biraz  bahsedelim. Vücudu kuvvetlendirir. İştah açar. Sindirime faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür. Böbreklerde ki ve bağırsaklarda ki mikropları öldürür. Deride ki yaralara ve böcek ısırıklarına sürülürse yararlı olur. Bağırsak kurtlarını düşürmeye ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Astım, bronşit, grip, nezle ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Balgamı giderir. Kekik yağı romatizma ağrılarını hafifletir ve vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar. Kan dolaşımını düzenler ve kan şekerini düşürür. Kalp çarpıntılarını keser. Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
Malzemelerimiz:
100 gr. taze zahter
2 dal taze soğan
3-4 dal maydanoz yaprağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı çökelek peyniri veya tulum peyniri
tuz

Hazırlanışı:
Zahterleri güzelce yıkayıp süzüyoruz.
Maydanoz, zahter ve soğanı ince ince doğruyoruz.
Pul biberle birlikte en az 5 dakika ovuyoruz.
Nar ekşisi zeytinyağ, tuz ve peynir ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
Servis tabağımıza alıyoruz. Salatamız hazır...

Afiyet olsun. Sevgiler....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder