Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un, oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. Hepimizin aşureleri kabul olsun inşallah.
Tarif Mutfak Sırları'ndan. Nilay Hanım'ın güzel anlatımını aynen aktarıyorum. Tarife burdan ulaşabilirsiniz.
©250 gram buğday
© 200 gram nohut
© 200 gram kuru fasulye
© 200 gram kuru Üzüm
© 100 gram kuru İncir
© 100 gram kuru Kayısı
© 100 gram fıstık
© 3 su bardağı toz şeker
© 1 yemek kaşığı tarçın
© 15 – 20 su bardağı su
© 200 gram nohut
© 200 gram kuru fasulye
© 200 gram kuru Üzüm
© 100 gram kuru İncir
© 100 gram kuru Kayısı
© 100 gram fıstık
© 3 su bardağı toz şeker
© 1 yemek kaşığı tarçın
© 15 – 20 su bardağı su
İsterseniz Kuş üzümü, Üzüm, File Badem, Hindistan cevizi, File Fıstık kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.* 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın ( içine 2 tarçın çubuğu atarsanız kokusu mükemmel oluyor).
* Fasulye ve nohudu süzüp ayrı kaplarda haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim).
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.
* Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
* Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
* Kıvamını koyu tutmak isterseniz bir çay kaşığını ucuyla aldığınız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyin 1 – 2 dakika daha kaynatın.
* Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyin. Sıcakken süslemeyin malzemeler içine çöker.
Not: Kettle ya da çaydanlıkta sürekli sıcak su bulundurun çünkü koyulaştıkça ekstradan su eklemeniz gerekebilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder