9 Aralık 2012 Pazar

AŞURE




Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un, oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu. Hepimizin aşureleri kabul olsun inşallah.
 
Tarif Mutfak Sırları'ndan. Nilay Hanım'ın güzel anlatımını aynen aktarıyorum.  Tarife burdan ulaşabilirsiniz.

  Malzemeler :
©250 gram buğday
©
200 gram nohut
©
200 gram kuru fasulye
©
200 gram kuru Üzüm
©
100 gram kuru İncir
©
100 gram kuru Kayısı
©
100 gram fıstık
©
3 su bardağı toz şeker
©
1 yemek kaşığı tarçın
© 15 – 20 su bardağı su

 Süsleme için:
Fındık,nar,ceviz ve tarçın kullandık.
İsterseniz Kuş üzümü, Üzüm, File Badem, Hindistan cevizi, File Fıstık kullanabilirsiniz.

Yapılışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.
* 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın ( içine 2 tarçın çubuğu atarsanız kokusu mükemmel oluyor).
* Fasulye ve nohudu süzüp ayrı kaplarda haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim).
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.
* Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
* Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
* Kıvamını koyu tutmak isterseniz bir çay kaşığını ucuyla aldığınız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyin 1 – 2 dakika daha kaynatın.
*  Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyin. Sıcakken süslemeyin malzemeler içine çöker.


 Not: Kettle ya da çaydanlıkta sürekli sıcak su bulundurun çünkü koyulaştıkça ekstradan su eklemeniz gerekebilir.
 
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder