MAŞ FASULYE
100 g başına besin değeri (3,5 oz) | |
---|---|
Enerji | 441 kJ (105 kcal) |
Karbonhidratlar | 19.15 g |
- Şekerler | 2.00 g |
- Diyet lifi | 7.6 g |
Yağ | 0.38 g |
Protein | 7.02 g |
C vitamini | 1.0 mg (% 1) |
Kalsiyum | 27 mg (% 3) |
Magnezyum | 0.298 mg (% 0) |
Fosfor | 99 mg (% 14) |
Potasyum | 266 mg (% 6) |
Sodyum | 2 mg (% 0) |
Maş fasulyesi ve faydaları
Maş fasulyesi bağırsak düzenleyici ve şeker düşürücüdür.
Şeker hastaları için gerekli olan B vitaminlerini içermektedir.
Maş fasulyesi bağırsak düzenleyici ve şeker düşürücüdür.
Şeker hastaları için gerekli olan B vitaminlerini içermektedir.
Maş fasulyesinin içeriğinde bol protein ve lif bulunur.
Maş fasulyesinin hücre yenileyici özelliği de vardır.
Güneydoğu Anadolu mutfağında çok kullanılan, ufak, yeşil bir fasulye türüdür. Akdeniz Bölgesi'nde de Toroslarda yetişir ve 'cin börülcesi' olarak bilinir.
Maş fasulyesi ile piyaz ve çorba yapabilir, pilavlara ekleyebilir ve filizlendirebilirsiniz. Çin mutfağında da kullanılan maş fasulyesinin eski zamanlarda hastalık tedavisinde kullanıldığı söylenir.
Süpermarketlerde, 500 gramlık paketlerde, organik ürün standlarında satılmaktadır. Ayrıca aktarlardan da temin edilebilmektedir.
Maş fasulyesinin mercimek gibi pişirilerek,içine piyaz garnitürü, yeşil soğan, maydanoz, salatalık, zeytinyağı, koruk ekşisi eklenipservis edilmesi önerilir.
Serin ve kuru yerde ,ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
MAŞ FASULYE 1-2 aydır metroda karşıma çıkıyordu.1 sene önce Iğırda yemiştim,reçetesini her halde orada kaldı,kasım sonu gidersem bakırım,çok lezzetli bir yemekti .En sonunda aldım 1kg.,bildiğim kuru fasulye gibi pişirdim,yumuşak bir tadı,menüye girecek bir lezzet ,üstelik çok faydalı diye yazılıyor.Bazı yerlerde çok fazla su çektiği yazıyordu,aldandım,bildiğim gibi yapacağım başka sefere ,kuru fasulye pişirir gibi suyunu katacağım.
MAŞ FASULYE ÇORBASI
YAPILIŞI:
-kişi başı 1 avuç fasulye akşamdan ıslattım
-soğan,domates,yeşil biber ,fasulyeyi düdüklü tencereye aldım,üstüne 2 parmak geçecek kadar su doldurdum(ben çok fazla su kattım,asıl bu kadar olması lazım ) ,pişirdim,saat tutmadım
-düdüklüde kuru fasulye yarım saatte pişer,bunun da o kadar olması lazım(başka sefere saat tutarım)
-sıvı yağı ile biraz un kavurdum,toz kırmızı biber (her yemekte o olmazsa olmaz bende ),1 tatlı kaşığı biber salçası kavurup çorbaya ekledim ,2-3 dak beraber kaynattım,azıcık kuru nane .....
-çorbada yeşil mercimek gibi duruyoru,başka sefere yeşil mercimek çorbası gibi yaparım,alternatif çok
-çok kalsiyum içerdiği için çocuklara ve yaşlılara çok faydalı,şeker hastalara da şeker düzenleyici olarak yazılıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder