26 Eylül 2012 Çarşamba

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI & FIRINDA TAVUK KANADI ve BAHARATLI PATATES

Tam bir pazar öğleden sonra menüsü diyebiliriz buna kısaca :)

Pazar günleri geç edilen kahvaltılar sonrasında öğle ile akşamı kaynaştıran sofralar bizde pek sık oluyor, sanırım çoğunuzda da bu böyle.
Özellikle pazar günleri bizim evin genel bünyesi, Aras'ı tenzi ediyorum bu konuda, öyle tencere yemeği modunda olmuyor. Hani şöyle snack tarzı bir şeyler, yaramazlık modu gibisinden :)
İşte geçenlerde yine vuku bulan bu durum neticesinde ortaya çıktı bu menümüz. Yine Aras'ı tenzi ederek söyleyebilirim ki evimin direği beğendi. Aras'a malesef bir şey beğendirmek pek kolay iş değil,  o yüzden kendisini sürekli tenzi ediyorum :)
Bu pratik yemekleri ister günlük menü oluşumunda isterseniz de aniden bastıran misafir sofralarında değerlendirebilirsiniz.

Pazar Sofrası

FIRINDA TAVUK KANADI

Malzemeler:
  • 8 adet tavuk kanadı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • tuz - karabiber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (ben Mısırözü kullandım)
Yapılışı:
  1. Kanatlar pişirilmeden en az 2-3 saat önce marine edilmelidir. Bu marine sos 8 tavuk kanadı içindir, fazla yapacaksanız malzemeleri arttırmalısınız.
  2. Derin bir kasede tavuklar dışındaki tüm malzemeler karıştırıyoruz. Tavukları da bu karışıma ekleyip, her yerine gelecek şekilde iyice sosu yediriyoruz. Kasenin üzerini kapatıp buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz.
  3. Fırın 200 derecede ısıtıyoruz.
  4. Tepsiye yağlı kağıt serip soslamış olduğumuz kanatları fırın tepsisine diziyoruz..
  5. Kızarana kadar arada kanatları çevirerek pişiriyoruz. 
Not: Ben tavuk ve patatesi aynı aynda aynı tepside pişirdim. O nedenle tavukları tepsinin bir tarafında gruplayarak tek tepside ikisini de halledebilirsiniz. Tabii kişi sayınız yüksek ve pişirdiğiniz kanat sayısı çoksa bu mümkün olmayacaktır. 


FIRINDA BAHARATLI PATATES

Malzemeler:
  • 4 adet patates
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (ben Mısırözü kullandım)
  • 1 tatlı  kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • tuz
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup büyük küpler halinde doğruyoruz.
  2. Patatesleri bir kaseye alıp tüm malzemeleri ilave edip, elimizle iyice yedirerek karıştırıyoruz.
  3. Fırın 200 derecede ısıtıyoruz.
  4. Tepsiye yağlı kağıt serip patatesleri fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Arpa Şehriye Pilavı


ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Malzemeler:

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (ben Mısırözü kullandım)
  • 2 adet domates rendesi
  • tuz 
  • 2 tane kesme şeker
Yapılışı:
  1. Tencereye sıvıyağı koyup domates ve salçayı kısık ateşte soteliyoruz. 
  2. Şehriyeleri ekleyip üzerine 4 su bardağı oda ısısında su ilave ediyoruz. 
  3. Tuz ve kesme şekeri de katıp tencerenin kapağını kapatıyoruz.
  4. Ara ara karıştırarak pişirmekte, suyu hızlı çekerse sıcak su ilave etmekte fayda var.Şehriyelerin yumuşak pişmesi önemli.

Afiyetle & sağlıkla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder