1 Eylül 2012 Cumartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ

MALZEMELER
150gr. tereyağı (oda ısısında)
1/4 paket yaşmaya veya 1 yemek kaşığı toz maya
1/2 su bardağı ılıntan biraz sıcak süt
1/ su bardağı ılıktan biraz sıcak su
3/4 su bardağı tozşeker (yarım su bardağından iki parmak fazla)
1 tatlı kaşığı toz mahlep
2 adet yumurta+1 adet yumurta sarısı (akı kullanılmayacak / tercihen oda ısısında)
2-3 adet kakule (iç tohumları havanda dövülüp kullanılacak) veya 1-2 parça damla sakızı
1 çimdik tuz
4-5 su bardağı elenmiş un
üzerine
1 adet yumurta sarısı
file badem veya file fındık

HAZIRLANIŞI
Mayayı bir kasede 1 yemek kaşığı tozşekerle birlikte ılıktan sıcakça suyun içinde eritip 5 dakika kabarıp köpük köpük olması için bekletin.Hamur yoğuracağınız kaba aktarıp tereyağı, süt ve yumurtaları ilave edin.2 su bardağı un ekleyip mahlep, tozşeker ve kakule veya damla sakızını ilave edip una karıştırın.Tuz ve yeterince un ilave ederek ele yapışmayan orta sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.Yuvarlak yapıp 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağlanmış geniş bir kasede 1 saat mayalandırın. Hamuru ikiye ayırın.Birini alıp hafif unlu tezgahta önce uzunlamasına ekmek gibi rulo yapın.Bir ucunu bütün bırakıp boydan bıçakla üç çizik atarak hamuru 4e ayırın.4lü saç örgüsü şeklinde örerek ucun birleştirip altına toplayın ve hafif yağlanmış tepsiye aktarın.Aynı işlemi diğer hamurada uygulayın.Yarım saat kadar tepside tekrar mayalandırdıktan sonra 1 çay kaşığı su ile karıştırılmış yumurta sarısını çöreklerin her tarafına fırça yardımıyla sürüp file badem, fındık serpiştirin.Isıtılmış 175C derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder