PATATES PÜRESİ EŞLİĞİNDE KÖFTE
&
YEŞİL SALATA
Herkese selamlar,güzel bir hafta geçirmenizi dilerim.
Yılbaşı masamızda çocukların isteği üzerine köfte yapılmıştı (ben her ne kadar hindi dolması yapayım diye ısrar ettiysemde,menüye evdekiler karar verdi ) Ne kadarda çok sever köfteyi çocuk milleti :) Hoş millet olarak etçiliz,severiz et yemeklerini.Her yörenin kendine has damakları şenlendiren,hoş kokulu baharatlar ve değişik sebzeler katılarak zenginleştirilen bir çok et yemeği vardır.Arada ağzının tadını bilmeyen vejeteryan'lar çıksada azınlıktadırlar :) onlara göre 'dişlerimiz' bile et yemek için uygun değildir,hayvan haklarına saldırı yada hayvanların kurban edilmesine karşı çıkma gibi duygusal nedenlerden dolayı da tercihlerini vejeteryan'likten yana kullanabiliyorlar.Herkesin düşüncesine ve yaşam tarzına saygı duyuyorum.
Kızlarım şiş köfte istemişlerdi ama evde kalmamış,eşime söyledim markette de kalmamış,herkes mi şiş köfte yapmış bilinmez ama neticede biz yapamadık :) kızlara jest olsun diye bende kürdanlara taktım,patates püresinin üzerinde köfteleri görünce kirpiye benzettiler ve kirpi köfte koydular adını :)
Cuma günü çocuklar karne aldı,umarım bütün çocukların karnesi istedikleri gibi güzel gelmiştir.Rabbim hepsine zihin açıklığı versin ve bu kadar sınavın arasında hepsine sabır diliyorum :)
Malzemeler
- 1 kg. kıyma
- 1 su bardağı galeta unu yada ekmek kırıntısı
- 2 yumurta
- Yarım su bardağı süt
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 orta boy soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pulbiber
Patates püresi için
- 5 orta boy patates
- 1 çay bardağı kaşar
- Yarım su bardağı süt
- 100 gr. tereyağı
- 1 yumurta
- Yeteri kadar tuz
Yapılışı
Benim köftem biraz değişik olur,eğer seviyorsanız inegöl köfteye benzer,arzu ederseniz yoğurma işleminden sonra 1 çay bardağı rendelenmiş kaşarda eklerseniz tadı süper oluyor,tavsiye ederim.
Köfte malzemelerinin hepsini karıştırıp iyice yoğuralım ve küçük yuvarlaklar şeklinde yuvarlayalım,ister fırın tepsisine dizelim ve 175 derecelik fırında kızartalım,yada 2 yemek kaşığı yağ koyup tavada kızartın.
Patateslerin kabuklarını soyup tencereye alalım,üzerlerini geçecek kadar su ekleyip haşlanması için ocağa alalım.Haşlanan patateslerin suyunu süzelim ve soğumasını beklemeden içine bir yumurta kırıp sıcak sıcak ezmeye başlayalım (ezme sırasında patatesin sıcağıyla yumurtanın piştiğini göreceksiniz) ezme işleminin hemen ardından tereyağı,kaşar ve tuzunu ekleyelim biraz daha ezip karıştıralım ve sütünü ekleyelim,ılıkken servis tabağına alalım.
Afiyet şeker bal olsun.Yeşil salata adındanda anlaşıldığı üzere bulduğunuz bütün yeşil sebzeleri,kıvırcık,yeşil soğan,tere,roka, maydanoz,ıspanak yaprakları,seviyorsanız dereotu iri iri doğrayın tuz,limon ve zeytinyağı ile karıştırın süper vitaminli bir salata.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder