27 Ocak 2012 Cuma

FISTIKEZMELİ KURABİYE

Eveet fıstık ezmesini evde yapıpta bir tarifde denemeden olmaz değil mi?
Bu tarifi ilk gördüğümde hazır olanlarıyla yapmak yerine herşeyiyle ev yapımı kurabiyeler yapmak için kolları sıvadım ve sonuç, kıyır kıyır mis kokulu içleri yumuşacık ıslakımsı kurabiyeler...
Tarif "Beyaz fırından Yeni Çıkmış KURABİYELER" kitabından alınmıştır.
MALZEMELER
3/4 cup (150 gr)Oda ısısnda tereyağı
1,5 cup (300 gr)fıstık ezmesi
3,5 cup un
2 adet orta boy oda ısısında yumurta
80 gr dövülmüş fıstık
1/4 cup toz şeker
1+3/4 cup kahverengi şeker
1/8 tsp karbonat
1/8 tsp tuz
3 tbsp (30ml) cup sıvı yağ
1/4 tsp vanilya extrat
Un, karbonat ve tuzu bir kapta karıştırıp eleyelim.
Ayrı bir karıştırma kabında tereyağı, sıvıyağ, esmer şeker ve toz şekeri ekleyip çırpalım. 
Yumurtaları ve vanilyayı ilave edip tekrar çırpalım.
Karışıma fıstık ezmesini  ilave edip bütün malzemeler iyice karışana kadar çırpalım.
Unlu karışımı kaşık kaşık ekleyip elimiz ile yoğurmaya başlayalım. Hamur biraz yumuşak bir kıvamda olmalı.
Bu aşamada fıstık kırıklarını da ekleyip son bir kez daha yoğuralım.
Hamuru streç folyoya sarıp yarım saat buzdolabında bekletelim.
Bu kadar hamur ile üç tepsi kurabiye çıkacak benden söylemesi.
Fırını 175 dereceye ayarlayalım. Buzdolabından çıkarttığımız hamurdan küçük parçalar kopartıp elimiz ile yuvarlayalım. Yuvarlak hamur toplarını aralıklı olarak tepsiye dizelim. Bir çatal yardımı ile çaprazlama olacak şekilde iki kere hafifçe bastırarak top şeklindeki hamurları yassılaştıralım.
Fırında 8-9 dakika arası kenarları hafifçe kahverengileşmeye başlayıncaya kadar pişirip hafif soğuyunca tepsiden alalım.
Afiyet olsun.
NOT: Kurabiyelerimiz, fırından çıktığında yumuşak olmalı. Soğudukça sertleşecekler çünkü. Çok pişirilirlerse kuruyup gevrekliklerini kaybederler.


Bu kurabiyeleri sevgili mutfakincisinin düzenlediği Çay Kahve Bahane Etkinliğine ve yeşilmutfağın Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder