12 Ocak 2012 Perşembe

etli nohut nasıl yapılır


Etli nohut ocak üzerinde tencerede, düdüklü tencerede ve güveç içerisinde fırında yapılır. Nohut pişirilmezden önce çabuk pişmesi için bir gece boyu su içerisinde ıslatılır ve ardından haşlanır. Nohut ağır ateşte yaklaşık 50 dakika süre içerisinde haşlanır. Uzun süre haşlanan nohut dağılır ve şekli bozulur. Bu yüzden nohutu haşlarken dikkat etmek gerekir. Nohut etli veye etsiz pişirilebilir. Kuzu eti kullanılırsa et doğrudan yemekte kullanılır. Dana eti kullanılacaksa et geç pişeceğinden önceden haşlanır ve suyu ile birlikte yemekte kullanılır.

Nohutun yeni ürün, ya da eski ürün olması pişme süresini ve su çekme kapasitesini etkiler. Bu durum diğer bakliyat ürünleri içinde geçerlidir. Yemeğe su ilave etmek gerektiğinde kaynamış sıcak su ilave edin. Ayrıca yemek piştikten sonra tuzunu ayarlayın. Nohut yemeği düdüklü tencerede 30 ila 35 dakika sürede pişer. Tencerede ise; nohutun durumuna göre 1 ila 1.5 saat sürede pişer. Tarifim kemikli dana eti kullanılarak nohutun tencerede pişirilmesi ile ilgilidir. Sultan, bazen etli nohutunu bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
yarım kilo kemikli dana eti
iki bardak nohut
bir soğan
beş kaşık zeytinyağı
bir kaşık salça
karabiber, kimyon, tuz
su

Yapılması
nohutu akşamdan bol su içerisinde ıslatın
sabah suyunu değiştirin
ve yumuşayıncaya kadar ağır ateşte haşlayın
tencerede eti 6 bardak su ile 1 saat haşlayın
yağ içinde soğanı kavurun
ardından salçayı katın kavurun
üzerine haşlanmış et, nohut, et suyu ile birlikte
toplam 6 bardak sıcak su, karabiber, kimyonu ilave edin
tencereyi fokurdatın ve kapağı kapatın
ağır ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin
yemeğin tuzunu karar hale getirin.
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder