30 Kasım 2010 Salı
Sarı Mercimek Çorbası
Sarı Mercimek Çorbası
Malzemeler;
1 su bardağı sarı mercimek
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz ve su
Yapılışı;
Hep kırmızı mercimekle bu renkte çorba hazırlanmaz ya. Biraz da sarı mercimeği değerlendirmek lazım. Üstelik haşlayarak salatalarda falan kullanıldığında ayrı bir tat ve görüntü de veriyor. Bakliyatlarınıza çeşit olsun, sarı mercimeğe de mutfakta yer verin. Şimdilik buyurun sade sarı
etli patates nasıl yapılır
Patates, mutfaklarımızda hazırlanan tencere ve fırın yemeklerinde doğrudan kullanılır. Tavuk, balık ve kırmızı et yemeklerin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Zannederim, patatesin girmediği yemek çeşiti yok denecek kadar azdır. Patates yemek yapımında doğrudan kullanılarak çorbası, püresi, etli yemeği, etsiz yemeği, haşlaması, böreği, köftesi, salatası, dolması, mantısı, çöreği, kızartması, gözlemesi, ekmeği, tatlısı ve daha sayamadığım yüzlerce çeşit yemeği yapılır. Tarifim, etli patates yemeği ile ilgilidir. Sultan bazen etli patates yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
yarım kilo patates
300 gr. kemikli kuzu eti
bir soğan
bir domates
bir sivri biber
bir kaşık salça
dört kaşık zeytinyağ
iki diş sarımsak
karabiber, kimyon
tuz
Yapılması
patatesleri soyun, küp, halka ya da elma dilimi doğrayın
soğanı yemeklik, biberi halka doğrayın, eti yıkayın
yağ içinde etin rengi dönünceye kadar kavurun
üzerine soğanı katın kavurun, sarımsak ve biberi katın hafif kavurun
ardından salçayı katın kavurun, domatesi katın kavurun
üzerine patates, 3 bardak sıcak su, karabiber, kimyon ve tuz'u katın
tuzunu ayarlayın, kapağı kapatın
ağır ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin
ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
SEZAR SALATASI
brunch keyfi
hediyem:)
umutsepeti ve sevgilerimle den gelen maneviyatı çok yüksek olan bir hediye...
iki değerli arkadaşıma çok teşekkür ediyorum benide layık gördükleri için:) bende dağıtacağım ama şimdi çıkmam lazım gelicem:)
Malzemeler
- 2 yumurta
- 2 su bardağı yoğurt
- yarım yumuşak margarin
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- tuz,yeteri kadar un
- üzeri için : 1 yumurta ve susam
Yapılışı
MERCİMEK KÖFTESİ TAKLİDİ YAPAN PATATES KÖFTESİ
Bu nasıl bir başlıktır? Ama yalan mı, baksanıza :) Kim bu fotoğrafa bakıp "Mercimek Köftesi" demez ... Bırakın fotoğrafa bakmayı yiyince bile diyemiyorsunuz :) O zaman neden bu köfteyi yapayım mercimek köftesini yapmak dururken dediğinizi duyar gibiyim :) Canım size bahane mi yok :)
Evde mercimeğiniz yok olabilir,mercimek köftesi yapıp kıvam sorunu yaşamaktan korkuyor olabilirsiniz, psikopatça konuklarınıza "ye bakalım bu ne" şeklinde sorular sorasınız gelmiştir vesair vesaire ...
Neden yapıyor olursanız olun, sonuçtan memnun kalacağınıza şüpheniz olmasın.
Malzemeler:
- 5 adet büyük boy patates
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 büyük boy kurusoğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası (seviyorsanız bir miktar biber salçası da ilave edebilirsiniz)
- İnce kıyılmış maydanoz
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- Limon suyu
- Servis etmek için marul yaprakları
Yapılışı:
- Patatesleri soyup, iri iri doğrayarak üzerlerini geçecek kadar suyun içerisinde haşlıyoruz. Böyle yapmanız ezme işleminde size rahatlık sağlayacaktır.
- İnce bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatıp şişmeye bırakıyoruz. (Normal mercimek köftesinde belki bulguru daha fazla su ile ıslatmanız gerekebilir ancak patatesin nemi ve sıcaklığı da bulguru şişireceği için şekil vermekte zorlanmamak adına bu aşamada çok su kullanmamanızı tavsiye ederim.)
- Patatesler haşlanırken ve bulgur beklerken, bir tencerede ufak ufak doğranmış kurusoğanları sıvıyağda soteliyoruz. Soğanlar yumuşayınca salçayı ve baharatları ilave edip kısık ateşte bir süre salçayı da pişiriyoruz.
- Patatesleri sıcakken ezip, bulgur ile iyice karıştırıyoruz. Salçalı sosu ekleyip bir süre kapağı kapalı bir kapta kendisini iyice çekmesini bekliyoruz.
- Ilındıktan sonra maydanozları da ekleyip, arzu ettiğimiz miktarda limon ile tatlandırarak (kıvamını sulandırmamaya dikkat etmeliyiz) elimizle şekil verip, marul yapraklarının içerisinde servise hazır hale getiriyoruz.
İşte mercimek köftesi taklidi yapan patates köfteniz hazır ....
Afiyetle & sağlıkla,
29 Kasım 2010 Pazartesi
KUYMAK/MIHLAMA
Cumartesi günü aklıma nerden girdiğini bilemediğim kuymak sevdasıyla internette biraz araştırma yaptım.Google amca sağolsun beni önce aslının mutfağına sonra sevgili yasemin 'in bloğuna doğru sürükledi.Yasemin 'in yazdıklarını harfiyen yerine getirsemde yazısındada belirttiği gibi ilk seferde offff muhteşem diyemem ama güzel oldu güzel:) Gerçekten ekmeği bandıra bandıra yedik bitirdik en tereyağlısından ....
Birde orta boy domatesi ikiye kesip içini oydum ve tulum ve beyaz peyniri dereotuyla karıştırdığım harcı iine doldurdum.Çok basit ve buradaki gibi domates bulunamadığında yapılası bir tarif .....
PEYNİRLİ POĞAÇA
- 2 su bardak ilik süt
- 1 su bardak ay cicek yagi
- 1 tane yas maya (40 gramlik )
- 1 tatli kasik tuz
- 1 yemek kagik toz seker
- 3 yumurta aki (sarilari üzerine sürülecek )
- beyaz böreklik peynir
- susam
- Yumurtanin sarilarini yayirin üzerine sürmek icin.
- Yag ,süt ve yumurta beyazini derin bir kabin icersine alin.
- Mayayi sütlü karisima katip elinizle eritin.
- Tuz , seker ve yavas ,yavas unu katatrken hamurunuzu yugurun cok yumusak bir hamur olursa pogacalar okadar pofuduk olurlar.
- Hamur üzeri kapali yarim saat dinlensin mayalansin.
- Hamurdan 2 tane beze cikartin.
- Tezgahin üzerine yag damlatip bezeyi merdaneyle hamuru acin.
- Peynirinizi kenarina yerlestirip börek sarar gibi sarin.
- Bicakla kesip kenarlarini catalla bastirin peynirleri akmasin diye.
- Üzerine yumurta sarisini cirpip sürün.
- Susam ve ya cörek otu kullanin üzerine
- 175 derecede üzerleri nar gibi oluncaya kadar pisirin.
- Afiyetler olsun .
pirzola nasıl pişirilir
Kasaplık hayvanda omurganın iki yanındaki bölgeden, dilimler halinde çıkarılan kemikli et parçasına pirzola adının verildiğini bilirsiniz. En fazla tercih edilen pirzola çeşiti kuzu ve süt danası pirzolasıdır. Mutfaklarımızda pirzolanın kullanımı şöyledir; terbiye edilerek ya da sade olarak ızgarada veya tavada pişirilir. Soslu ya da sebze katkılı olarak fırında veya ocak üzeri tencerede yemeği yapılır. Tarifim kuzu pirzolanın ızgarası ile ilgilidir. Sultan, bazen kuzu pirzolasını sade olarak bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
altı kalem kuzu pirzola
üç domates
üç sivri biber
kekik, tuz
Yapılması
pirzola kalemlerini hafif tuzlayın ve elle ovun
ızgaranızı kızgın hale getirin ve yağlayın,
ardından pirzola kalemlerini, domates ve biberleri üzerine dizin
alt üst ederek yakmadan pişirin,
pirzolanın üzerine kekik serpin ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Selamlar arkadaşlar, değerli blog arkadaşlarımdan bülbülün yeri arkadaşım beni mimlemiş bende dilimin döndüğünce cevaplamaya çalışayım.
En sevdiğiniz kelime?
Huzur
Nefret ettiğiniz kelime?
Kavga
Ne sizi heyecanlandırır?
Çok çabuk heyecanlandığım için hemen hemen her şey,yeni bir yemek tarifi,güzel bir kitap...
Heyecanınızı ne öldürür?
Üzücü olaylar ve kırıcı sözler.
En sevdiğiniz ses?
Su ve kuş sesi
Nefret ettiğiniz ses?
Fazla gürültü
Hangi mesleği yapmak istemezdiniz?
İcra memuru olmak istemezdim.
Hangi doğal yeteneğe sahip olmak isterdiniz?
İstediğim zaman görünmez olmak
Kendiniz olmasaydınız kim olmak isterdiniz?
Yine kendim olmak isterim.
Nerede yaşamak isterdiniz?
Bütün sevdiklerimle beraber İstanbul'da
En önemli kusurunuz?
Pimpirik olmam ne yazıkki
Size en fazla keyif veren kötü huyunuz?
Şükür keyif veren kötü huyum yok
Kahramanınız kim?
Yokki
En çok kullandığım kötü kelime?
Kaba konuşmalardan hiç hoşlanmam,binde bir çok kızarsam geri zekalı derim.
Şu anki ruh haliniz?
Huzurlu
Hayat felsefenizi hangi slogan özetler?
Hepimiz imtihandayız.
Mutluluk rüyanız nedir?
Sevdiklerimle sağlık ve huzur içinde yaşlanmak
Sizce mutluluğun tanımı?
Sevdiklerim yanımdaysa,sağlıklıysak en büyük mutluluktur
Nasıl ölmek isterdiniz?
Kelimei şehadet getirerek İnşaAllah(lütfen Amin deyin)
Öldüğünüz zaman cennete giderseniz Allah’ın size ne söylemesini istersiniz?
Kulum ben senden razıyım.
Pazı Yemeği
Ben küçükken:))) pazıyı nedense hiç yemezdim...
Bir gün markette gözüme çarpan taze taze pazıları görünce canımın acayip çektiğini hissettim:)
Hemen 1 demet kapıp 23 nisan çocuğu modumda koştur koştur eve gelip pişirdim:) yanına bir de sarımsaklı yoğurt:))) 1 dilim de çıtır ekmek ,mımmm nasıl keyifle yedim anlatamam:))))))
O gün bugün gördüğüm anda hiç affetmem, alırım ve aynı keyifle de yerim:)
Aranızda pazı sevmeyenleriniz varsa eğer muhakkak deneyin derim,ıspanağın kardeşi gibi:))
Demedi demeyin yani:)))
Hepinizi öpüyorum,seviyorummm ve tarife geçiyorummmm:)
MALZEMELER:
1 demet pazı
1/2 kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kadar domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
karabiber
tuz
sıcak su
YAPILIŞI:
Pazıyı iyice yıkayıp süzüyoruz.İnce ince doğruyoruz.
Geniş bir tencerede 3 yemek kaşığı kadar yağda küp küp doğranmış soğanı kavuruyoruz.
Salça ilave edip azıcık sıcak su ekleyip karıştırıyoruz.
Doğranmış pazıyı ilave edip karştırmaya devam ediyoruz.
Yıkanmış pirinci,tuzu,karabiberi de ilave edip , üzerini biraz geçecek kadar da sıcak su ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
AFİYET OLSUN
SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER
PORTAKALLI KEREVİZDE GÜNCELLEME VAR...
Bu sefer yolculuğumuz çooook eskilere..Yemekbahane'nin tozlu arşivinde temizlik yapmaya devam. Bunu da pek beğenmedim ama eski fotoğraftan çok çok daha iyidir :) Portakallı Kereviz, kışın sıkça pişirdiğim yemeklerden. Hem kendisi hem de pişiriliş biçimi ile de bir şifa deposu adeta. Kereviz sevmeyen eşlere, çocuklara belki sevdirebilirsiniz. Benim kerevize olan tutkumu bu yemek başlatmıştır.
İyi haftalar diliyorum hepinize...
Afiyetle & sağlıkla,
KURU BÖRÜLCE SALATASI
MALZEMELER:
1 su bardağı kuru börülce
3-4 dal tazesoğan
1 kutu mısır
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
bir kaç dal maydanoz
tuz
zeytinyağ
limon
YAPILIŞI:
Kuru börülceleri akşamdan suya koyun sabah yumuşayana kadar haşlayıp süzün.Soğuyunca içine taze soğanları,biberleri,maydanozu ince ince kıyın.Mısırı ekleyin tuzunu zeytinyağını ve limon suyunu istediğiniz miktarda katın.İsterseniz nar ekşide konabilir.Bir güzel harmanlayıp servis tabağına alın.Afiyetolsun.
Herkese mutlu haftalar dilerim
28 Kasım 2010 Pazar
Felafel - Nohut Köftesi
Sayın güçmutfakta'nın bize aylardır tarif ettiği, bir gün yemeye götüreceği meşhur felafel. Elin varsa başını kaşı derler ya:) Bekle bekle nereye kadar. Ben merak edip denedim bu lezzeti. Eğer siz de merak ediyorsanız kendi uyarlamalarımca tarifi şöyle:
Felafel - Nohut Köftesi
Malzemeler;1 su bardağı haşlanmış nohut1 adet soğan 1/4 demet maydanozVarsa taze kişniş de kullanılıyor, ben
BROKOLİ ÇORBASI
Kremalı ve sütlü ve sebzeli olan bu çorbayı o kadar çok seviyorumki brokolinin bol olduğu şu dönemde her hafta yapıyorum.Denemeyenler mutlaka denesin derim..Hepinize iyi haftalar diliyorum...BROKOLİ ÇORBASI
Öncelikle sebzelerimizi yıkayıp küçük küpler halinde doğruyoruz.3,5 su bardak su ilavesi ile yumuşayana kadar haşlıyoruz.Sebzelerimizi bir kevgire alıp suyunu tencerede bırakıyoruz.Ayrı bir tencereye un ve tereyağını alıp kavuruyoruz.2 su bardağı haşlanmış sebze suyu ve sütümüzü ekleyip bir taşım kaynamasını bekliyoruz.
Kaynayan çorbamıza sebzelerimizi ilave edip blender yardımı ile pürüzsüz olana kadar eziyoruz.Bir kaç dakika daha kaynattığımız çorbamıza en son krema ve beyaz biberimizi ekleyip altını kapatıyoruz.Tuzunuda ayarlayıp 10 dakika dinlendirelim ve servise sunalım.
Cevizli kek
- 200 gram margarin
- 200 pudra sekeri
- 4 tane yumurta
- 325 gram un
- 1 tane kabartmatozu
- 100 ml süt
- 200 ceviz
- 200 gram cikolata kiriklari
- ilk önce yumurta ,pudra sekeri ,margarinle beraber cirpin.
- Süt´tü ,unu,kabartma tozunu ekleyip iyicene cirp
- Cevizi ve cikolata kiriklari ekleyip kasiklan iyice karistirin.
- Pasta formuna yaglayip ve unlayin ve hamuru icine döküp 175 .drecede pisirilir
- Benim cok sevdigim bir kek nefis afiyet olsun http://tatllar.blogspot.com/
Gemyeli Bereketli Kurabiye
- 1 su bardağı şeker,
- 1/2 su bardağı yumuşak margarin,
- 1/2 su bardağı zeytinyağı,
- 3 yumurta ( 1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak),
- 1/2 su bardağı yoğurt,
- 1 tatlı kaşığı mahlep,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
- 5 su bardağı un,
- Un dışındaki malzemeler yoğurma kabının içinde iyice karıştırılır.
- Elenmiş un ilave edilir, orta yumuşaklıkta hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır avuç içinde yuvarlatılır ve hafif bastırılır. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, (arzuya göre şeker veya fıstık serpebilirsiniz) 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
PORTAKALLI, KEREVİZLİ, YERELMASI
KEREVİZLİ, PORTAKALLI, YER ELMASI
1 adet büyük kereviz
250 gram yer elması
2 adet havuç
1 çay fincanı bezelye
2 adet portakalın suyu
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Yarım limon
2 adet kuru soğan
Tuz
YAPILIŞI
Kereviz soyulup yıkanır, limonla ovulur, birer santim genişliğinde dilimlenir,ortaları yuvarlak bir şekilde oyulur, yer elması soyulup yıkandıktan sonra kuş başı doğranır limonlu suda bekltilir, kerevizin ortasından çıkanlar küçük doğranıp yer elmalarına katılır , soğan yemeklik doğranır, havuçlar soyulup istenen şekilde doğranır,
sıvıyağda soğan ve havuçlar kavrulur, üzerine yer elması ve bezelyeler ilave edilerek hep birlikte kavrulmaya devam edilir, tuz ve kesme şeker ilave edilir.Kerevizler düz bir tencereye yerleştirilir üzerlerine hazırladığımız yer elmalı içimizi koyup sıktığımız portakalların suyu ve 2 kaşık zeytinyağı ilave edilerek pişmeye bırakılır, arada sıcak su eklenerek iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğuduktan sonra dereotu, maydanoz ve limon sıkılarak servis yapılır.
tereyağı nasıl kullanılır
Bilirsiniz, tereyağı süt ya da yoğurttan yapılır. Bizler de kahvaltılık ve yemeklik olarak tüketiriz. Kahvaltı için kullandığımız tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanı ise, tuzlu ve sarı renktedir. Tereyağı ısıya fazlaca dayanıklı olmadığı için, kızartmalarda kullanmayız. Daha çok tereyağını yemek ve tatlı yapımında kullanırız. Tereyağını yemekte kullanırken içerisine bir iki kaşık zeytinyağı veya bitkisel sıvı yağı ilave edilirse yanması önlenir.
Tereyağı eritildiği vakit, tabanında bir miktar su ve tortu oluşur. Oluşan bu su, ısının etkisiyle uçar gider, geriye tortu kalır. Yine ısının etkisiye kalan bu tortu, renk değiştirmeye başlar ve kızarır. İşte bu kızaran tortu sütün kremasıdır, diğer bir deyişle kaymaktır. Baklava ve benzeri tatlı yapımında tereyağı bu hali ile kullanılmaz. Onun yerine sadeyağ kullanılır. Sadeyağ, tereyağının su ve tortusundan arınmış halidir. Tereyağı eritilip üst tarafa çıkan, su ve tortu olmayan kısımı alınırsa, sadeyağ elde etmiş oluruz. Tereyağının diğer bir ismi de kereyağıdır, bazı yörelerimizde çoğu zaman bu isimle anılır. Ve tereyağının tabanındaki tortusu için de kere deyimi kullanılır. Örneğin; kereli pilav, bol kereyağlı ekşili bazlama gibi sözler.
Gerçektir; bol kereli yağ ile hazırlanan bulgur pilavı, ekşili bazlama, kete, gözleme hazırlamak ve yumurta pişirmek çift lezzet taşır. Yani, bu yemeği tadan insanın damağı bayram eder. Ne var ki, piyasada menşei belli olmayıp satışa sunulan tereyağına hile yapıldığını öğreniyoruz. Örneğin; tereyağına nişasta, patates, hayvani yağlar, margarin, fazladan su ve tuz katmak gibi hileler. Ne ise, tuzlu tereyağı buzdolabında uzun süre saklanabilir. Tuzsuz tereyağı ise, derin dondurucuda uzun süre saklanabilir. Sultan, çoğu yemeklerinde tereyağı ve zeytinyağı kullanır. Hadi bakalım kolay gelsin.
Sultan
KARNINDA PATATES SAKLAYAN TAVUK KIZARTMASI
Ispanaklı Kiş (ıspanaklı tart)
- 100 gr soğuk margarin,
- 2 su bardağı un,
- 1 yumurta,
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- Yarım çay bardağı soğuk su, (gerekirse)
- Üzerine serpmek için kaşar peyniri rendesi,
- 1/2 kg ıspanak,
- 1 adet soğan,
- 1 tahta kasığı zeytin yağı,
- Tuz, karabiber, beyaz peynir,
- 2 su bardağı süt,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 1yemek kaşığı tepeleme un,
- Buzdolabında bekletilmiş soğuk margarin dilimlenir, un ve tuz ilave edilerek kum halini alıncaya kadar mıncıklanır. Yumurta ve yoğurt eklenir yoğurulur. Toparlanması için gerekirse çok az soğuk su eklenerek toparlanıncaya kadar yoğurulur. Hamur naylon strece sarılır buzdolabında 15- 20 dakika kadar bekletilir.
- Soğan zeytinyağında hafif kavrulur, yıkayıp doğranan ıspanaklar ilave edilir. Ispanaklar suyunu çekinceye kadar pişirilir. Tuz, karabiber ve peynir eklenir.
- Yağ eritilir un ilave edilir, güzel koku çıkıncaya kadar kavrulur, süt ilave edilir muhallebi gibi pişirilir.
- Dolaptan çıkarılan hamur, yağlanmış tepsiye, tart kalıbına vaya küçük kalıplara yayılır. Kenarları yükseltilir. Üzerine önce ıspanak, sonra sos dökülerek yayılır. 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar kızarıncaya kadar pişirilir.
- Ilık veya soğuk dilimlenerek servis yapılır. Kahvaltıda, ikindi çayında veya konuklarınıza sunabileceğiniz nefis bir yemek.
balık pilakisi nasıl yapılır
Pilaki içine soğan, sarımsak, maydanoz, havuç ve benzeri sebzeler katılarak zeytinyağı ile pişirilen ve soğuk olarak yenen yemektir. Mutfaklarımızda daha çok bakliyat ve balık çeşitlerinin pilakisi yapılır. Balıklardan hamsi, lüfer, mercan, uskumru, kefal, karagöz, sazan gibi balıkların yanında, bütün balık çeşitlerinin pilakisi yapılabilir. Burada önemli olan, balıkların boyutlarına göre, bütün ya da parçalanarak kullanılmasıdır. Balık pilakisi tencerede ocak üzerinde ve fırında yapılabilir. Sebzelerden domates, patates, havuç, kereviz kökü, soğan, sarımsak ve maydanoz kullanılabilir, tercihinize kalmış. Bu tarif, uskumru balık pilakisi ile ilgilidir. Sultan, canı çektikçe bulabildiği balıkların pilakisini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
iki uskumru
üç kaşık zeytinyağ
bir soğan
iki domates
dört diş sarımsak
beş tane karabiber
bir defne yaprağı
maydanoz, limon, tuz
Yapılması
balıkları temizleyin, parçalayın, yıkayın ve süzün
soğanı, domatesi soyun ve doğrayın, maydanozu kıyın
harçın hazırlanması
bir kap içine soğan, domates, maydanoz, bütün olarak sarımsakları,
tane karabiber ve tuzu katın, bir güzel karıştırın.
tencere tabanına zeytinyağını gezdirin, harcın yarısını yayın
ve defne yaprağını koyun.
üzerine balık parçalarını dizin, kalan harcı üzerine yayın
ve bir bardak su ilave edin, limon dilimlerini sıralayın
tencereyi kaynatın, kapağı kapatın
ağır ateşte 40 dakika süre ile balıklarınızı pişirin
ve soğutup gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
27 Kasım 2010 Cumartesi
Sucuklu Yumurta
MALZEMELER:
- Sucuk,
- Yumurta,
- Sıvı yağı,
- Kaşar peyniri,
- Tuz,
- Miktarlarını vermiyorum, kendiniz ayarlayabilirsiniz, Sucuklar dilimlenir, yumurta çırpılır, kaşar rendelenir veya doğranır.
- Yumurta ve sucukların sığabileceği bir tavaya, tavanın tabanına yayılacak kadar zeytin yağı konularak sucuklar yerleştirilir. Yağ cızırdamaya başladığında sucuklar alt üst edilir. Üzerlerine sırası ile daha önceden hazırladığımız, çırpılmış yumurta ve kaşar peyniri ilave edilir.
- Yumurtanın altı hemen pişmeye başladığı için, üst kısımlarına spatula ile delikler açılır, tava eğdirilerek, yumurtanın tavaya temas etmesi sağlanarak pişirilir.
PASTIRMASIZ PAÇANGA BÖREĞİ
SOFRA DERGİSİ BU GÜN ÖZEL TATLILAR KİTABI GÖNDERMİŞ SOFRA DERGİSİNE BU GÜZEL HEDİYESİ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER |
PASTIRMASIZ PAÇANGA
1 adet yufka
1 küçük domates
2 adet yeşilbiber
Kaşarpeyniri
Tuz, pulbiber,kekik,karabiber
YAPILIŞI
Yufka sigara böreği gibi 8 parçaya bölünür, küçük dilimlediğimiz kaşarpeynirleri yufkanın geniş tarafına bir biktar konulur, üzerine çok ince dilimlediğimiz yeşilbiber ve domatesler eklenir, tuz ve pulbiber serpilip sigara böreğinden daha kalın sarılıp , yağda kızartılır .
ISLAK KURABİYE
MALZEMELER:
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 cay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı nişasta
125 gr margarin
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı damla çikolata
aldığı kadar un
Şerbeti İçin,
2.5 çay bardağı şekeri ve 2.5 çay bardağı suyu kaynatıp,soğumaya bırakın
YAPILIŞI:
Önce Şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım.
Bütün malzemeleri yavaş yavaş karıştırıp, yoğuruyoruz.
Elimizle yuvarlak yuvarlak şekiller verip, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri çatlayana kadar pişiriyoruz.
Pişen kurabiyelerimizi fırından çıkarıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Üzerlerine daha önce hazırladığımız ve soğuttuğumuz şerbeti döküp arzuya göre hindistan cevizi ile süsleyip servis yapıyoruz.
Afiyet Bal Olsun.
Sevgi Dolu Öpücükler
Zeyneple Çikolata Tadında Günler
26 Kasım 2010 Cuma
etli mantı nasıl yapılır
Ana malzemesi un, yumurta ve su olan mantı, içli ya da sade olarak yapılır. Mantı içinin doldurulması için kıyılmış et, kıyma, tavuk eti, nohut, patates, mercimek ve sebze çeşitleri kullanılmaktadır. Mantının büküm şekline göre isimlendirildiği gibi, her yörenin kendi mantısına verdiği bir isimle de anılır. Kulak mantısı, tepsi mantısı, bohça mantısı, saçaklı mantı, kuru mantı, sulu mantı, piravu mantısı, sebzeli mantı bunlardan bazıları. Favori mantım kulak mantısıdır, tarifim kulak mantısı ile ilgilidir. Tarifimde iki veya üç kişilik ailelere yetecek miktarda mantı için malzeme kullandım. Bu tarifle 400 gr. matı çıkar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
bir buçuk su bardağı un
yarım çay bardağı su
bir yumurta
bir çay kaşığı tuz
iç harç malzemesi
150 gr. kıyma
bir küçük soğan
karabiber, pul biber
tuz
Yapılması
un, yumurta, su ve tuz eşliğinde sert bir hamur yoğurun
hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın
bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin.
kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiber
ve tuzu katın yoğurun.
hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün
üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin
tencerede suyu kaynatın ve tuzunu ilave edin
mantıları kaynayan su içine alın
tencere açık olarak 15 dakika haşlayın
sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan